Van de Greenkeepers


Het is 22 februari 2019 en alle greens, foregreens en tees zijn al gemaaid en gesneden. Ook de fairways zijn allemaal al gemaaid. Zojuist zijn zelfs de greens en foregreens ook al gespoten met stikstof en ijzer. Dit doen we om de groei een beetje te helpen en de schimmels en mos een beetje af te remmen.

Al met al zijn we twee weken eerder dan voorgaande jaren. Zo vroeg heb ik hier nog nooit mee gemaakt. We hebben een mooi najaar gehad waarin we nog lang door konden gaan met het onderhoud. De winter was redelijk dus de golfbaan ligt er voor het voorjaar weer prima bij.  De greens zijn een beetje aangetast door schimmel gedurende de winter. Greens hebben liever vorst dan regen, dan zijn ze minder gevoelig voor aantasting van schimmels. Door deze schimmel worden de greens een beetje hobbelig. Daarom gaan we volgende week de greens licht bezanden zodat ze weer een beetje vlakker worden.

Volgende week willen we maandag ook beginnen met het injecteren van de fairways van de rode en de witte lus. Vorig jaar hebben we blauw/oranje gedaan. De baan is mooi droog en de week daarna geven een beetje regen af zodat de baan weer snel kan herstellen. De rode en witte lus zullen een week gesloten zijn. Het injecteren van de fairways doen we om een aantal redenen. De eerste is dat organisch materiaal goed is voor het bodemleven. Bodemleven is belangrijk voor het gras, bepaalde voedingstoffen worden opneembaar voor de plant en de wortelgroei wordt versterkt. Hierdoor krijgen we een mooie volle grasmat. Ten tweede is het snijden van de grasmat door de injecteur goed voor het gras. Lucht kan weer bij de wortels en eventuele vilt zal makkelijker kunnen verteren. En tot slot is het financieel aantrekkelijk. We kunnen nu de fairways mooi houden door nog een klein beetje kunstmest bij te strooien. En dit is aanzienlijk goedkoper dan organische mest in korrelvorm.

We hebben inmiddels al een heel aantal jaar ervaring in het bemesten van de fairways. We weten welke keuze’s goed zijn en welke wat minder. De laatste jaren is altijd alles spoedig hersteld na het injecteren. En dit jaar ziet er ook weer goed uit. Wij gaan ervoor zorgen dat alle lussen er weer net zo mooi bij zullen liggen als altijd.

Veel golfplezier!

Rob Stegeman.